24. lokakuuta 2011

Puheenjohtajana toimintaa voi seurata aitiopaikalta!

LAMKOlle luotiin kesällä blogi, jonka avulla voidaan vähän vapaammin viestiä opiskelijakunnan toimijoiden arjesta. Nyt tänne onkin kirjoiteltu ahkerasti eri hallitusjäsenten toimesta (lue esimerkiksi huvi-, tutor- tai liikuntavastaavan arjesta). Itse olen ollut ehkä innokkain lukija kirjoituksille koska niillä saa taas uutta näkökulmaa hallituksen jäsenten toimintaan. Usein johtaessa tuota kahdeksanpäistä laama-laumaa jää välillä yksittäisten henkilöiden ajatusten kuunteleminen vähiin, kun äänessä on usein se joka saa äänensä huudettua yli muiden. No onneksi sitä ei käy kovin usein!

(Kuva: Jani Heino)
Viime viikko oli ainakin itselleni hyvin monipuolinen. Nyt opintojen vihdoin ja viimein ollessa loppusuoralla, on aikaa mennyt melko paljon opinnäytetyötä tehdessä (teen senkin muuten LAMKOlle). Viime viikolla ehdin kuitenkin kirjoittamaan viimeisen puheenjohtajan palstan LAMKOOMA-lehteen, yhdessä Saran ja Sebun kanssa. Pidin myös kampuksen toimistoa auki ja valmistelin perjantaina alkavaa hallituksen vetäytymistä sekä vastailin taas useisiin sähköposteihin. Torstain aloitin LAMK:n hallituksen kokouksella ja myös iltapäivällä ehdin koulun johtoa näkemään kun osallistuin musiikin alan opiskelijoille järjestettyyn tiedotustilaisuuteen. Puheenjohtajan roolissa ehkä onkin parasta sen monipuolisuus ja useat vaikutusmahdollisuudet sekä sen luomat valmiudet työelämää varten. Itse ainakin olen oppinut paljon esimerkiksi esimiehenä toimimisesta sekä johtamisesta. Vaikka olen jo lähes kolme vuotta ehtinyt hallitusta johtamaan, ei tässä ole ollut yhtäkään samanlaista viikkoa tai päivää. Joka vuosi vaihtuu henkilöt ja aina pitää itse olla valmiina auttamaan uusia toimijoita ja kehittyä johtajana. Nyt tässä vaiheessa kun katsoo taaksepäin, ei voi kun olla ylpeä siitä miten on kehittynyt, ja kiitollinen että on saanut tämän mahdollisuuden. En usko että olisin voinut vastaavia kokemuksia opiskeluaikana oikein muuta kautta edes saada. Parasta puheenjohtajana toimimisessa on kuitenkin ollut huomata miten hallituksen jäsenet muuttuvat ja kehittyvät vuoden aikana. Kiitos siis hallituksille 2009, 2010 ja 2011!

Mutta nyt siitä tiedotustilaisuudesta! Monet varmaan ovatkin jo kuulleet huhuja tai lukeneet uutisia opetus ja kulttuuriministeriön (OKM) esityksestä, vähentää ammattikorkeakouluista yhteensä 2200 aloituspaikkaa, vuodesta 2013. Esityksen mukaan Lahdesta pitäisi lakkauttaa musiikin alan sekä taide-instituutin ja matkailun alan opetus. Lisäyksiä Lahteen taas esitettiin sosiaali- ja terveysalalle sekä liiketalouteen ja tietojenkäsittelyyn. Yhteensä LAMK:stä vähenisi 22 aloituspaikkaa. Itse olen kolmen vuoden ajan seurannut ammattikorkeakoulukentän kehitystä ja koko ajan on puhuttu rakenteellisen kehittämisen tarpeesta. Ammattikorkeakouluja on Suomessa liikaa, samoin ammattikorkeakoulujen toimipisteitä. Pieniä sivutoimipisteitä lakkautetaan, ja näin tehtiin Lahdessakin kun 2007 siirrettiin Heinolan liiketalouden toimipiste Lahteen, enpä siis saanut itse opiskella Heinolassa kuin vuoden verran. Opiskelijat ympäri Suomea ovat alkaneet keräämään adresseja lakkauttamista vastaan tai järjestäneet mielenosoituksia. Selvää kuitenkin on, että aloituspaikkojen määrä tulee vähenemään tuon esitetyn 2200 paikan verran. Se, kuinka paljon ammattikorkeakoulut voivat esitykseen vaikuttaa jää nähtäväksi. LAMK:n hallitus käsittelee OKM:lle laitettavaa vastinetta 15.12.2011 kokouksessa ja vastine jätetään OKM:lle 17.2.2012 mennessä, sen jälkeen alkaakin OKM:n ja ammattikorkeakoulujen väliset neuvottelut lakkautusten toteutuksesta. Aloituspaikkojen vähennyksiä saattaa tulla voimaan jo syksyllä 2012 sisään otettavassa opiskelijamäärässä. Meillä LAMK:ssä opetuksen lakkautus etenkin kulttuurialalla, musiikin ja taiteen puolella on herättänyt paljon huomiota. Suomen ainoa musiikkiteatterilinja on nyt lakkautusuhan alla eikä tiedossa ole että vastaavaa koulutusta tultaisiin muualla tarjoamaan. Vaikka perusteluita koulutuksen säilyttämiselle Lahdessa varmasti löytyy paljon, ei sekään takaa koulutuksien säilyttämistä täällä. LAMKO seuraa aktiivisesti tilanteen kehittymistä ja omalta osaltaan vaikuttaa siihen esimerkiksi LAMK:n hallituksen kautta. Jos pahin tapahtuu, ja koulutukset päätetään lakkauttaa, on opiskelijakunta valvomassa viimeistenkin sisään otettujen opiskelijoiden koulutuksen laatua. Jos kiinnostaa lähteä mukaan vaikuttamaan asioihin, hae ensi vuodelle hallitukseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti