7. marraskuuta 2011

Termit kuntoon! Mikäs ihme se AHOT olikaan?

Lamkossa urani alkoi eräänä kauniina pitsailtana vähän yli vuosi sitten. Kuulin huhuja saunaillasta, jossa olisi ilmaista pitsaa tarjolla. Mentiin siis sinne kavereitten kanssa ja omaksi yllätyksekseni, siellä rekrytoitiin uusia tyyppejä hallitukseen. Tilattiin siinä siis pitsaa ja kuunneltiin infoa Lamkosta. Illan päätteeksi olinkin laittanut nimeni halukkaiden listaan.

Noh nyt olen sitten toiminut jo melkein vuoden hallituksessa ja olen oppinut yhtä sun toista. Esimerkiksi monet termit ovat tulleet tutuiksi. Oletkos itse kuullut tämmöisistä, kuten AHOT, Sora, auditointi, KKA taikka TKI? Varmaankin osa näistä on tuttuja, tiesinhän itsekin jotain jo ennen kopoksi ryhtymistä, en vain tiennyt oikeita termejä asioille. Opiskelijoille läheisin termi näistä on AHOT, josta aionkin kertoa hieman tarkemmin.

AHOT eli aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen oli siis minullekin aluksi uusi juttu. Sehän tarkoittaa siis hyväksilukemista. Itse en ole vielä edes hakenut mitään ahotoitavaksi. Tiedän kuitenkin monia opiskelijoita, jotka ovat saaneet opintojaksoja ahotoitua.

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista voi hakea riippumatta siitä, missä tai miten osaaminen on hankittu. Osaaminen suhteutetaan aina opetussuunnitelman oppimistavoitteisiin. Missä vaiheessa opiskeluja tahansa voi hakea hyväksilukua. Kuitenkin opiskelijan on itse tehtävä aloite ja hakea osaamisen tunnustusta.

Hyväksilukua voidaan hakea suoraan HOPSin laatimisen yhteydessä, jolloin näyttö osaamisesta todennetaan haastattelulla sekä todistuksin. Hyväksilukupäätöksen eli tunnustamisen tekee yliopettaja tai hänen määräämänsä opettaja. Lahden ammattikorkeakoulussa on yhteinen hakemus opintojen hyväksilukemisesta ja hakemuksen täyttöohjeet, jotka löytyvät opiskelijoiden tiedotus- ja verkko-opetusympäristöstä Repusta.

Ahotoinnin saamiseksi on opiskelijan tietysti todistettava, että osaa. Opiskelijan on tunnistettava oma osaamisensa ja pystyttävä osoittamaan tai todistamaan se esimerkiksi tutkintotodistuksilla tai työtodistuksilla. Osaamisen tunnustamisen kannalta keskeisiä näyttöjä ovat haastattelu, essee, kuulustelu, erilaiset taidonnäytteet, opinnäytteet, oppimispäiväkirja, portfolio, tutkintotodistukset, työtodistukset, muut mahdolliset asiaan liittyvät todistukset tai dokumentit sekä hakemukseen sisältyvä osaamisen kuvaus.

Miksi ihmeessä pitäisi opiskella jo osaamiaan asioita? Suosittelenkin hakemaan hyväksilukua, ettei tarvitse turhaan istua tuhlaamassa aikaansa tunneilla. Ahotointia voi hakea monistakin asioista, kuten järjestötoiminnasta, varusmiespalveluksen johtamiskoulutuksesta, Suomen Punaisen Ristin ensiapukoulutuksesta, ATK-ajokortin suorittamisesta sekä monista muista.

Nyt, kun termi on tutumpi, niin kynnyskin hyväksiluvun hakemiseksi on matalampi. Kannattaakin heti ryhtyä tuumasta toimeen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti