19. lokakuuta 2012

Ennakkoon!

OPISKELIJA, SINÄ VAIKUTAT MITÄ BUSSILIPUSTA TULEVAISUUDESSA MAKSETAAN

Tovi on vierähtänyt siitä kun viimeksi olen LAMKOlle juttuja kirjoittanut. Olen siis opiskelijakunnan entinen toimija, viime vuonna LAMK:sta valmistunut restonomi. Opiskelujen jälkeen olen syventynyt kunnallispolitiikkaan ja mennyt jopa niin pitkälle, että lähdin itse ehdolle.

Seuraavaksi aion kertoa teille lyhyesti vaikuttamisesta ja siitä, miksi juuri sinun pitää käyttää oikeuttasi äänestää. Otetaan esimerkkinä Lahden joukkoliikenne. Opiskelija-alennus on lähinnä huvittava eikä julkinen liikenne ole muutenkaan Lahdessa erityisen toimiva.  Viime vaaleissa valitut nuoret valtuutetut ovat tehneet kovan työn ja saaneet parannuksia aikaiseksi (mm. siirtolippu ja ilmaiseksi bussissa matkustavien ikärajan nostaminen), mutta paljon on vielä tekemättä. Tekninen lautakunta linjasi kokouksessaan 9.10. äänin 6-5, että liikenne tulisi heinäkuusta 2014 järjestää niin sanotun bruttomallin mukaisesti.  Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa kaupunki kilpailuttaa liikennöitsijät, jonka jälkeen kilpailun voittanut saa hoidettavakseen kaupungin määrittelemän kokonaisuuden. Toisin kuin tällä hetkellä, lipputulot tulevat tällöin kaupungille, ei liikennöitsijälle, ja kaupunki maksaa tälle sovitun korvauksen.

Jos ja toivottavasti kun bruttomalli tulee ja kaupunki saa lipputulot, niin arvatkaapas ketkä päättävät lippujen hinnan.  No, ne valtuutetut jotka nyt valitaan. Väitänpä, että lippujen hinta tulee olemaan kalliimpi, mikäli hinnasta päättävät pääasiassa auton omistavat keski- ja hyvätuloiset valtuutetut, kuin jos päätöksen tekevät joukkoliikennettä tarvitsevat ja käyttävät päättäjät.
Joukkoliikenne on vain yksi esimerkki siitä, mihin kaupunginvaltuustossa voi vaikuttaa. Toisin kuin eduskunnassa, jossa tehdään valtakunnallisia päätöksiä, kaupunginvaltuustossa tehdään enemmän juuri niitä meidän jokaisen arkipäivään vaikuttavia päätöksiä. Tämän takia onkin erityisen tärkeää, että juuri sinä käytät oikeuttasi äänestää. Ikärakenne on Suomessa muuttumassa ja varmaa on, että mm. eläkeläiset kyllä menevät vaaliuurnille. Tästä syystä me monet nuoret ehdokkaat tarvitsemme apuasi, jotta voimme rohkeasti kehittää Lahtea eteenpäin. Olet sitten oikealla tai vasemmalla, niin käytä äänesi.

Kunnallisvaaliehdokas 2012

ps. Lahden nuoret kuntavaaliehdokkaat löydät osoitteesta www.ehdokaspankki.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti