15. maaliskuuta 2013

Koulu + työ


Monet korkeakouluopiskelijat tekevät opintojensa ohella töitä. Päivänselvä fakta on, ettei pelkällä opintotuella eletä pitkään. Koulu + työ = rankka yhdistelmä.
                     
Osa työssäkäyvistä opiskelijoista joutuu tekemään töitä reippaasti yli jaksamisen rajan. Työnantajat ajattelevat valitettavan usein, että opiskelu on vain hauskanpitoa ja koulusta voi olla pois mielin määrin. Tämähän ei pidä paikkaansa. Tunneilla läsnäolon lisäksi on tehtävä monesti koulutöitä myös iltaisinkin. 
                     
On ymmärrettävää, että osan on pakko tehdä töitä koulun lisäksi. Itseään ei kuitenkaan saa polttaa puhki. On muistettava myös antaa aikaa itselleen ja levätä. Olemme vielä nuoria ja meidän on muistettava elää nuoruutemme kunnolla. Aikaa ei saa enää jälkeenpäin takaisin.
                     
Eräs psykologituttavani sanoi, että väsymyksestä tai uupumuksesta paraneminen kestää vähintään yhtä kauan, kuin se on jatkunutkin. Eli esimerkiksi jos opiskelija on opiskellut neljä vuotta sekä tehnyt sen ohella vielä paljon töitä ja ollut sen takia uupunut, niin toipumiseen menee ainakin se neljä vuotta lisää. Valmistumisen jälkeen pitäisi jo tehdä oman alan töitä, mutta eihän siitä tule mitään, jos on jo silloin burnoutin partaalla.
                     
Suosittelen vilkaisemaan työsopimusta, jonka olette tehneet yhdessä työnantajan kanssa. Jos sopimuksessa lukee, että töitä on tehtävä esimerkiksi 10 tuntia viikossa, niin kenenkään ei ole pakko tehdä enempää, kuin sopimuksessa lukee. Työnantaja ei voi irtisanoa työntekijää, jos hän kieltäytyy tekemästä töitä yli sen, mitä sopimuksessa lukee. Työstä kieltäytyminen saattaa tuntua pelottavalta ja mielessä pyörii pahat seuraukset, mutta niistä ei kannata välittää. On muistettava, että elät elämääsi itseäsi varten, etkä työnantajaasi varten.
                    
 Jos on kuitenkin pakko tehdä paljon töitä, niin kannattaa pitää mielessä, että opiskeluistakin voi hieman joustaa. Tämä saattaa joidenkin mielestä kuulostaa väärältä, mutta vetoan tässä jälleen kerran siihen omaan hyvinvointiin. Onko se hirveä asia, jos on vuoden pidempään koulussa? Tiedän hyvin, että opiskelijoita painostetaan valmistumaan nopeasti, mutta mikä on sen hinta?
                     
Pidä huolta omasta hyvinvoinnistasi. Se heijastuu jokaiseen alueeseen elämässäsi.

T. Sopo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti