11. maaliskuuta 2013

Vuoden kohokohta ja vähän muuta


Ensin ajattelin kirjoittaa sekalaisen tekstin pelkästään omasta LAMKO-historiastani, mutta siitä olisi tullut tylsä ja liikaa toistoa aikaisempiin teksteihin. Joten keskitynkin kahteen asiaan: omaan jaostoon ja tämän viikon/kuukauden/vuoden kohokohtaan.

Mutta ensin kuitenkin lyhyesti se oma historiani: Olen tämän vuoden hallituslaisista ainoa, joka oli viime vuoden LAMKOn edustajistossa. Olen myös vertaistutor sekä osallistuin keväällä 2012 hyvinvointijaoston toimintaan.

Viimeisestä sainkin hyvän aasinsillan hyvinvointijaoston toimintaan. Alun perin - silloin kun lähdin toimintaan mukaan - jaosto koostui muutamasta LAMKO-aktiivista ja silloisesta hallituksen kopo-sopo-vastaavasta (nykyinen puheenjohtajamme). Keskustelimme monista ajankohtaisista asioista, kuten opiskelijaterveydenhuollosta, palautejärjestelmistä sekä kunnallisvaaleista. Jaosto antoi aika suppean näkemyksen asioihin, koska kaikki jäsenet olivat tekniikan alalta.

Sitten jaoston ideaa muutettiin ja tänä vuonna se alkoi toimia tällä uudella konseptilla minun ja sopon ollessa vetovastuussa. Nyt jaostoon on tarkoitus saada edustaja jokaisesta opiskelijayhdistyksestä tai koulutusalalta, jos omaa yhdistystä ei ole. Myös jaoston nimi on muutoksen alla, mutta siihen saavat jaostolaiset itse vaikuttaa. Tarkoituksena on verkostoitua, vaihtaa kuulumisia ja ideoita sekä edelleen puhua ajankohtaisista asioista, nyt toivottavasti laajemmalla näkemyksellä. (By the way rakkaat lukijat: jos kiinnostuitte jaostosta, ottakaa ihmeessä yhteyttä kopo@lamko.fi tai sopo@lamko.fi – muutamilta aloilta puuttuu vielä edustus kokonaan :) )

Uskon, että tämän hallitusvuoden aikana tulee paljon mielenkiintoisia tapaamisia, mutta uskallan myös väittää tämänviikkoisen vierailun olleen vuoden kohokohta. Perjantaina 8.3. osa LAMKOn hallituksesta ja edustajistosta lähti Eduskuntatalolle tapaamaan opetusministeri Jukka Gustafssonia. Matkan meille järjesti Lahden sos.-dem. työväenyhdistys ja Lahden demarinuoret. Heiltä mukanamme oli Sara Etola (entinen LAMKOlainen muuten).

Matkalla kohti Helsinkiä
Vierailu alkoi heti lahtelaisen kansanedustaja Mika Karin sekä opetusministeri Jukka Gustafssonin tapaamisella. Keskustelu pyöri kolmen teeman ympärillä: Opintotukiuudistus, FUAS ja korkeakoululiikunta. Ilmaisimme huolemme opintotuen mahdollisesta muuttumisesta lainapainotteisemmaksi ja saimme kuulla Gustafssonin mietteitä asiasta. FUASin ja toimilupauudistuksen tiimoilta meitä kiinnosti FUAS-liittouman mahdollinen yhdistyminen yhdeksi ammattikorkeakouluksi ja se että pakotetaanko tähän toimilupien avulla. Mikäli ymmärsin ja muistan ministeri Gustafssonin vastauksen oikein, tähän ei pakoteta, mutta yhdistyminen olisi jollain tasolla toivottavaa. Korkeakoululiikunnasta on ollut paljon puhetta, kirjataanko se uudistuvaan amk-lakiin vai korkeakoulujen toimilupiin. Keskustelimme tästä sekä siitä, miten ja mikä taho liikuntaa toteuttaisi, jos sen järjestäminen tulee ammattikorkeakouluille pakolliseksi.

Keskustelun päätteeksi otettiin yhteiskuvia
Puolen tunnin keskustelun jälkeen molemmilla herroilla oli kiire eduskunnan täysistuntoon, jota pääsimme seuraamaan. Tämän jälkeen Mika Kari esitteli Eduskuntataloa ja kertoi kansanedustajan työpäivästä. Tiesittekö että täysistuntosalin kokolattiamatolle saavat astua vain kansanedustajat ja heidän avustajansa? Tai että valtiosalissa on vain niiden presidenttien rintakuvat, jotka ovat toimineen myös eduskunnan puhemiehinä?
Toki keskustelukin jatkui, aiheina tällä kertaa olivat enemmän paikalliset asiat: nuorisotyöttömyys ja koulujen aloituspaikkojen leikkaukset Lahdessa. Mikan Karin kommentti näihin liittyen voisi olla hyvä lopetus tälle tekstille: ”Koulutus on parasta syrjäytymisen ehkäisyä.”

Kierroksella Eduskuntatalossa

Lisää vierailusta ja puheenjohtajiemme mietteitä siitä voi lukea Sara Etolan kirjoittamasta artikkelista: http://www.hameenkaiku.fi/viikko-hame/kunta-ja-palvelut/kaikki/10689-lahtelaisopiskelijat-paasivat-opetusministerin-puheille

Kiitos kaikille!
Kuvat: Lahden demarinuoret/ Sara Etola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti