19. toukokuuta 2014

Eurovaalit ensi sunnuntaina - Käytä ääntäsi!

Terve!

Tämän kertainen blogaukseni käsittelee sunnuntaisia eurovaaleja. Suomen kaltaisessa demokratiassa tarjotaan melko harvoin ihmisille vaikutusmahdollisuuksia toteutettavaan politiikkaan. Suoria kansanäänestyksiä ei ole ja kansalaisaloitejärjestelmä hakee vasta muotoaan. Tämän takia vaaleissa äänestäminen on ensiarvoisen tärkeää ja etenkin olisi tärkeää saada nuorten ääni kuuluviin.


Hei, kuule EU,  on Suomen opiskelijakuntien liiton SAMOKn ja Suomen ylioppilaskuntien liiton SYLn kampanja nuorten äänestysinnon kasvattamiseksi, kannattaa tutustua vielä viimeisen viikon aikana! 

Euroopan unioni on monella tapaa kriisiytynyt näiden vaalien alla. Euron ja pankkien kriisi, Ukrainan tilanne unionin itärajalla sekä vallan keskittyminen Euroopan komissiolle ovat kaikki asioita joiden luulisi vetävän ihmisiä uurnille. Kuitenkin todellisuudessa poliitikkojen odotetaan vastaavan jokaisen arkielämän ongelmiin ja niihin yksilöllisiin kriiseihin joita ihmiset elämässään kohtaavat. Tässä onkin tärkeä huomio, voiko meppi, (member of the European parliament), vastata ihmisten vaatimuksiin EU:sta käsin?  Vastaus on kyllä ja ei, Euroopan unionin rooli onkin olla ylätasona päätöksenteossa ja parlamentin valtaa tulisikin lisätä, jotta vaaleilla valituilla edustajilla olisi tulevaisuudessa enemmän vaikutusmahdollisuuksia epädemokraattisen komission vallan yli. Kuitenkin päätösvaltaa on tällä hetkellä paljon myös kansallisella tasolla Eduskunnassa sekä paikallisella tasolla kunnanvaltuustoissa. Euroopan parlamentista tulee kuitenkin suurin osa Suomen nykyisestä lainsäädäntöehdotuksista, jolloin alkuvaiheen muokkaustyöhön osallistuvat vain vaaleilla Suomesta valitut edustajat. 

Kuten Kopo onkin ruotinut edellisissä blogiteksteissä, oman ehdokkaan valinta voi olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Vaalikoneet laulamaan, keskustelun pörinä kaveripiirissä päälle ja löytämään oma ehdokas! Äänestyspaikkasi löydät kotiin tulleesta "ilmoitus äänioikeudesta" -lappusesta.  Vain äänestämällä voit vaikuttaa!

Kesäterveisin,
Antti Hartikainen
Sosiaalipoliittinen vastaava
sopo(at)lamko.fi
+358 44 570 0712


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti