14. lokakuuta 2014

Apua, Kela kyttää opintosuorituksia! Saitko vaatimuskirjeen?

Shortly in English: This is just a reminder to return one's student benefit letter well filled, if you've got one, on time. Have a nice autumn!

Noniin.
Saitko Kelalta kirjeen vähäisten opintosuoritusten vuoksi? Muutama hallituslainenkin sai, hups. Toivottavasti tämä kertoo siitä, että olemme käyttäneet tehokkaasti aikaamme opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi omien kurssisuoritustemme kustannuksella. Emmekä esim. käyttäneet kaikkea aikaamme kaljanjuontiin. #viski
Lisäselvityspyyntö, kaverien kesken “kelan rakkauskirje”, lähetetään kaikille, joiden huomaan on edellisen kauden aikana vierinyt liian vähän noppia. Ei kuitenkaan syytä häpeään, tai suurimmassa osassa tapauksia huoleenkaan, tällä menettelyllä ei ole tarkoitus ahdistaa opiskelijoita. Kirjeen mukana tulee lomake, jossa on useita erilaisia kohtia, joilla voi indikoida syyt omien opiskelujensa etenemättömyyteen. 


Oikea reaktio kirjeestä: "Kela rakastaa ja välittää minustakin!"


Mikäli tiedät tehneesi suorituksia, jotka eivät rekisterissä vaan vielä näy, ota yhteyttä ko. kurssien opettajiin ja opintotoimistoon saadaksesi liitteenä lähetettävä todistus päivitetyistä suorituksista. Mikäli jotkin kurssit ovat vielä kesken, voi opettaja hyvin kirjoittaa lyhyen selvityksen asiasta. Liitteistä ei koskaan ole haittaa.

Mikäli suorituksia on selvästi liian vähän, päätetään tuen jatkumisesta tapauskohtaisesti. Vapaaseen tekstikenttään voi omin sanoin kertoa, mikäli elämäntilanteessa on tapahtunut jotakin opintoihin vaikuttavaa. Tapauksesta riippuen esim. psykologin- tai lääkärintodistus ja suunnitelma opintojen jatkosuorittamisesta ovat hyvä lisä.


Kuitenkin, mikäli selvityspyyntöön ei vastaa mitään 24.10. mennessä, lakkautetaan tuki heti 1.1.2015. Tällöin asian käsittely siirtyy Kelan byrokraattisiin syövereihin. Toivottavasti siis mahdollisimman moni jaksaa ja ehtii vastata kirjeeseen ajallaan. Tuen takaisinperintää ei yleensä tehdä, mikäli opiskelijalla on näyttää edes yrittäneensä edistyä tutkinnossaan. Liian suuria palkkatuloja ei valvota tässä yhteydessä.


Kuluneena vuonna opintotukilautakunnassa toimimisesta heränneitä ajatuksia:
Selvityksiä ei siis käsitellä kylmästi jossakin ihmisyksilön kohtaloista rahan vuoksi piittaamattomassa virastossa, vaan hyvin ihmisläheisiä keskusteluja käyvässä koulumme omassa opintotukilautakunnassa. Olen itse jonkin aikaa toiminut opintotukilautakunnan opiskelijajäsenenä muutaman muun hallitus- ja edustajistotoverini kanssa, ja tuona aikana vastaan on tullut paljon erilaisia inhimillisiä tarinoita, joihin on voinut liittyä ulkomaan opiskelut, perhetilanne, muutto, työssäkäynti taikka pitkittynyt terveysongelma.

Kaikki saamamme selvitykset käsitellään anonyymisti (vain kokouksen sihteeri näkee asiakkaan nimen, eikä kerro sitä taikka tarkempia tietoja muille kokouksen osanottajille) ja vaitiolovelvollisina, eli emme levittele yksityiskohtia keenkään muun ihmisen tietoon. Lomakkeeseen uskaltaa siis kirjoittaa kaiken tarpeelliseksi okemansa. Yllä mainitsemani esimerkkisyyt kerroin yleisluontoisesti ilman, että niitä voisi yhdistää keneenkään tiettyyn opiskelijaan.
Opiskelijoiden elämäntarinoiden ajoittaiseen raskauteen verrattuna onkin ollut ilahduttavaa huomata, että näitä selvityksiä käsittelevät ihmiset ymmärtävät ihmiselämässä vastaantulevia pulmia, ja pyrimmekin käsittelemään tapaukset opiskelijan eduksi.

Lisäkysymyksiin opintotuen tarkistusmenettelystä vastaavat Lamk:n opiskelijapalveluiden Eija Lantta 050 502 0684 ja Kristina Mäkelä 044 708 0695, etunimi.sukunimi@lamk.fi.Opiskeluintoa sekä jaksamista itsestä ja toisista huoltapitämiseen pimenevässä syksyssä!

Koponne, Eena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti