6. marraskuuta 2014

Mitäpä jos lopettaisit valittamisen ja alkaisit vaikuttaa?

Otsikko on ehkä vähän provosoiva ja niin on tarkoituskin. Olen varmasti kymmeniä kertoja LAMKOn hallituksessa toimiessani pohtinut, miten opiskelijoita voitaisiin aktivoida antamaan palautetta ja vaikuttamaan niin opiskelu- kuin muuhunkin elämäänsä.

Jokainen meistä tietää, että välillä ei vaan hommat mene niin kuin Strömsössä. Ruokaloissa on kauheat jonot, tenttikäytännöt tuntuvat epäreiluilta tai LAMKOn bileteemat ei vaan nappaa. Miten toimii tyypillinen opiskelija vastaavassa tilanteessa? No ei mitenkään. Korkeintaan purkaa turhautumistaan pauhaamalla asiasta kolmen lähimmän koulukaverinsa kanssa tai kirjoittamalla tuohtuneen facebook-postauksen.

Ongelma on se, että asioille ei tapahdu mitään jos ongelmista ei tiedetä. Pienen porukan keskeinen nurina ei ikävä kyllä yleensä johda mihinkään. Opettajankoulutukseen ei kuulu ajatustenlukuopintoja ja opiskelijakunnan on kovin vaikeaa valvoa opiskelijoiden etuja asioissa, joista tietää vain kourallinen ihmisiä. 

LAMKOn tärkein tehtävä on juuri tuo edellä mainittu edunvalvonta. Edunvalvonta saattaa kuulostaa pelottavalta ja suurelta, mutta oikeasti se voi tarkoittaa hyvinkin arkisia ja pieneltä tuntuvia asioita. Edunvalvontaan kuuluu se, että hallituksen jäsenet kuuluvat erilaisiin koulun sisäisiin työryhmiin, joissa he tuovat opiskelijoiden ääntä kuuluviin. Ja opettajat ja muu koulun henkilökunta ainakin omien kokemusteni perusteella haluavat ihan oikeasti tietää mitä me ajattelemme. 

Edunvalvontaa on myös se, että me puutumme ongelmakohtiin jotka kantautuvat korviimme. Parina elävän elämän esimerkkinä mainittakoon tältä syksyltä juuri nuo ruokaloiden jonot, joista veimme viestiä koulun johdolle saakka sekä sosiaali- ja terveysalalta eräs opintokokonaisuus, joka aiheutti opiskelijoille hämmennystä ja turhautumista. Järjestimme keskustelutilaisuuden, jossa oli paikalla opiskelijoita ja opinnoista vastaavia opettajia ja tilaisuudessa selvisivät ne asiat, joihin jatkossa tulee kiinnittää huomiota.

LAMKO haluaa tietää mitä juuri te haluatte! Millaisia tapahtumia, millaista opiskelua, millaista terveydenhuoltoa, millaista tutorointia jne. Kerro se meille tai vielä mieluummin lähde itse mukaan vaikuttamaan! Edustajisto käyttää suurinta valtaa: se hyväksyy toimintasuunnitelman ja päättää miten rahaa käytetään. Hallitus suunnittelee ja toteuttaa toimintaa ja jaostoissa pääsee esimerkiksi tekemään lehteä tai suunnittelmaan tapahtumia. Hallituslaisia saa tulla nykimään hihasta, soittaa tai laittaa meiliä ihan koska vain. Ensi vuoden toimijoita etsitään juuri nyt, edustajistohaku on käynnissä perjantaihin 7.11. saakka ja hallitushaku marraskuun loppuun.


Myös koulu kerää palautetta monilla tavoilla. Kuinka monta kertaa olet katsonut pelkän otsikon sähköpostista, joka alkaa "vastaa kyselyyn.."? Niinpä. Mitä jos ensi kerralla vastaisit kyselyyn, liittyy se sitten opiskelun laatuun, opiskeluhyvinvointiin tai Niemen kampuksen kehittämiseen. Palautekyselyiden vastausprosentit ovat usein todella pieniä, mutta siitä huolimatta tulokset otetaan tosissaan ja niitä käsitellään monesti esimerkiksi niissä lukuissa työryhmissä, joissa myös LAMKOn edustajat istuvat. Parin minuutin panostuksella voit vaikuttaa toisinaan isoihinkin, jokaista opiskelijaa koskettaviin asioihin.

LAMKO haluaa kannustaa myös kaikkia opettajia keräämään palautetta jokaisesta opintojaksosta. Toivon mukaan valtaosa opettajista tekee niin jo nyt. Palautetta toki on monenlaista. Pelkkä "tää on vaan paskaa" ei varsinaisesti auta ketään, vaikka kertookin sen että ilmeisesti jokin on vialla. Rakentava palaute ei ole helppo laji, muta sitä voi harjoitella. Hyvä kikka on esimerkiksi palautetta antaessaan vastata kysymykseen "miten itse tekisin tämän paremmin". 

On tärkeää muistaa kertoa myös kun asiat onnistuvat ja toimivat. Posiitivinen palaute ei ole keneltäkään pois ja se takaa sen, että hyvistä toimintatavoista ei ainakaan luovuta.Koulu on meitä kaikkia varten, tehdään siitä yhdessä parempi paikka olla ja opiskella! Anna siis palautetta, ota rohkeasti yhteyttä opettajiin ja LAMKOon tai lähde itse mukaan toimintaan jos mielestäsi jonkun asian voisi hoitaa vielä paremmin.

Rakkain terveisin

Heidi
varapuheenjohtaja ja tutorvastaava
vpj@lamko.fi
044 5700 710

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti