14. huhtikuuta 2016

Puhutaanpas hieman kv- ja degree-tutoroinnista! / Let's talk about international and degree tutoring!

Kansainvälisyysvastaava täällä taas moi! Tässä postauksessa ajattelin puhua vähän kv- ja degree-tutoroinnista. Edellisessä postauksessa olikin hyvin kerrottu mitä vertaistutoroinnin puolella tapahtuu, mutta kv- ja degree-tutorointi on hieman erilaista.

KV-tutorointi on siis kansainvälisten oppilaiden tutorointia. Kv-tutorit saavat joka syksy ja kevät uusia vaihto-oppilaita tutoroitavakseen, koska kv-tuutorit tutoroivat niitä vaihto-oppilaita, jotka ovat Suomessa vain 6kk tai vähemmän tai hiukan enemmän. Kv-tutoreilla on iso rooli siinä kuinka uudet vaihto-oppilaat kotoutuvat Lahteen ja kuinka hyvän kokemuksen he saavat Suomesta. Kv-tuutorit saavat jokainen 1-4 oppilasta tutoroitavakseen ja he auttavat vaihto-oppilaita jo ennen Lahteen tulemista sähköpostin ja facebookin avulla, jotta matkustaminen Helsinki-vantaalta sujuisi mahdollisimman mutkattomasti. Ja toki tuutorit kertovat tärkeitä asioita Suomesta, jotta vaihtarit osaavat varautua esimerkiksi Suomen sääolosuhteisiin.

Kun sitte omat vaihtarit tulevat Suomeen, tutor menee heitä vastaan yleensä linja-autoasemalle ja sieltä auttaa heidät asunnoilleen. Tärkeimmät päivät kv-tutoreille on ensimmäiset päivät kun vaihtari tulee Suomeen, koska silloin on hyvä käydä näyttämässä tärkeitä paikkoja Lahesta ja opettaa kuinka eri opiskelusysteemejä käytetään. Vaihtareille järjestetään myös orientaatioviikko, jossa he saavat tärkeätä tietoa ja täällä myös tutoreiden olisi hyvä olla mukana. Tänä keväänä otimme käyttöön uuden systeemin, jossa tutorit järjestävät FUN-osion orientaatioviikosta ja tänä keväänä on järjestetty jo Messilän retki sekä museovierailu. Tulossa on vielä Farewell-party Huhtikuun loppupuolella.

Kv-tutorina toimiminen on tärkeää työtä, koska ilman tutoreita olisi vaihtarit aika eksyksissä sekä heiltä puuttuisi henkilö, jolta kysyä apua kun ongelmia ilmenee. Kv-tutoritkin valitsevat itse kuinka paljon aikaa he haluavat antaa tutoroinnille ja näin kerryttää tutor-tunteja. Ainoat pakolliset osiot on koulutus ja tutor-leiri sekä Kick-off syksyllä.


Oon törmännyt myös kysymykseen siitä että pitääkö kv-tutorin osata täydellistä englantia ja tuntea Lahti todella hyvin. Tähän voin vastata oman kokemuksen perusteella sen verran että, itsekkään en puhu täydellistä englantia vaan toivon että ymmärrys löytyy ja koska en ole kotoisin Lahdesta, niin en myöskään tunne kaupunkia täysin vaan olen yhdessä vaihtareiden kanssa selvittänyt mistä mitäkin löytyy mikäli sitä en ole jo tiennyt. Eli kv-tutorina ei tarvitse olla täydellinen, ei tarvitse osata kaikkea, koska aina voi kysyä muilta apua ja varsinkin Heidiltä, joka toimii tutoroinnin asiantuntijana.

Nyt saimmekin ihan kivasti uusia kv-tutoreita ja koulutus on parhaillaan menossa. Seuraava step on tutor-leiri 22.4. Siikaniemessä joten siellä nähdään kaikki uudet kv- & degree-tutorit. :)

Sitten degree-tutoroinnista. Degree-tutorit ovat ihan yhtä tärkeitä kuin kv-tutoritkin, koska he tutoroivat myös kansainvälisiä vaihto-oppilaita. Heidän vaihto-oppilaansa tulevat Suomeen suorittamaan koko tutkinnon, joten tutorointi on myös pitempikestoista mikäli niin on tarve. Degree-tutoreita on tällä hetkellä liiketaloudessa ja sosiaali-ja terveysalalla, koska näillä aloilla on englannikielinen tutkinto. Degree-tutorit tekevät täysin samoja asioita kuin kv-tutoritkin. Degree-tutorointia kehitetään koko ajan niin että se olisi enemmän tarpeeseen vastaavaa. Myöskin degree-tutoreita saatiin mukavasti lisää ja koulutus heilläkin on menossa. Ensimmäinen osa suoritettu ja toinen ens viikolla ja sitten leiri.

Koulutuksissa käydään läpi mitä kansainvälisyys tarkoittaa LAMKissa ja LAMKOssa, mitä tutoreilta odotetaan, mitkä tehtävät kuuluvat tutoreille ja tehdään toki tutor-sopimukset ja jokainen saa oman tutor-päiväkirjan. Kv-tutoreille järjestettiin juuri viime viikolla 4h teoriapainoitteinen koulutus ja degree-tutoreille koulutus on jaettu kahteen 2h osioon. Tutor-leiri on kummallekin ja siellä me yhdessä leikitään, tehdään ryhmätöitä ja tutustutaan toisiimme vieläkin paremmin.

Vertaistutorointi on varmasti tunnetumpaa kuin kv-tutorointi ja degree-tutorointi, mutta kv- ja degree-tutorointi on yhtä tärkeää ellei jopa tärkeämpää. :)

Nämä tiedot varmasti aukaisivat hieman sitä miksi meillä on kv- ja degree-tutoreita vertaistutoreiden lisäksi. Itse ainakin olen ylpeä siitä että, saan tehdä kansainvälistä työtä LAMKOssa!

P.S. Muistakaas hakea kv-jaostoon, jotta saadaan IC-clubi uudistettua ja toteutettua tapahtumia niin kansainvälisille kuin suomalaisille oppilaille! :)

Kesäisin terveisin,
Kansainvälisyysvastaava Jenny
 

- In English -

Hi, it's the head of international affairs here again! Now I will tell you something about tutoring, but only international and degree tutoring. International and degree tutors are as important as peer tutors but their work is a little bit different.

First something about international tutoring. International tutors are tutoring our exchange students who come here to spend 4-8 months and study some part of their studies. Most of international tutors are Finnish students but now we get more and more international students to do international tutoring.
International tutors are exchange student's first friend in Lahti so they help them and make them feel home.

Important days are the first days when exchange students come to Lahti. It's good to show where is all the important places and how to study in LAMK. We international tutors go to pick up our students (usually we have 2-4 tutorees) at bus station and help them to go their apartment etc. Tutor can decide how much time he/she wants to spend with their tutorees and then get tutor hours. Tutors only need to take part in training and tutor kick-off in autumn which are necessary for all. Of course it's nice if tutors can spend time with their tutorees as much as they can. This semester we changed the orientation week that has two parts and the FUN part is organized by our tutors. We already had a trip to Messilä and visited museum, and there is coming a farewell party at the end of this month. So being a tutor is fun also. :) 


Something about degree tutoring. Degree tutors are doing the same things what international tutors do, but their tutorees are doing their whole studies here. Degree tutors get 2-4 students to tutor but not every semester. Degree tutors and international tutors have 1 training together and a tutor camp. Degree tutors have 2h training only for them, from where they get all the information what they need. Tutor camp iş the fun part of training because there we do some group works and games. 

For me this international work is a big opportunity to get to know more and more about new cultures and get to know new people.

This semester we got a good amount of new tutors and the training is on. Next part is tutor camp next week. :)

I think that this is all what I can tell you about those things, but of course you can ask me or Heidi for more if you are interested.

P.S.  Remember that we're searching international group members who will be planning all the things to ic-club and organizing events to our international and Finnish students. :) 

Enjoy the summer weather!
Head of international affairs, Jenny

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti